27 maja (sobota), g. 10.30 - 12.30, sala 006, koszt 70 zł

Sekrety przyrządzania hummusu

Hummus jest tym, co łączy zarówno arabską, jak i żydowską część Izraela oraz większą część Bliskiego Wschodu. Ta pasta z gotowanej ciecierzycy, tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku znana jest ze swych zdrowotnych właściwości i smaku, wobec którego nie można być obojętnym. W kulinarne tajniki tworzenia tego kultowego dania wprowadzą nas najprawdziwsi specjaliści w tym temacie: Kasia „Pi” Pilitowska oraz Bart Suder, twórcy Hummusu Amamamusi i właściciele hummusiji przy ul. Meiselsa 4 w Krakowie, jedynego miejsca w Polsce, gdzie podaje się hummus w 24 smakach. Na zajęciach nauczą, jak się robi hummus unplugged w starej polskiej makutrze, hummus klasyczny i „hummus oswojony”, czyli hummus w rodzimych smakowych odsłonach.

 

KUP BILET